Слава Тебе, Господи, слава Тебе!

26277.b. Рождество

Рождественско

СЛАВА ТЕБЕ, ГОСПОДИ, СЛАВА ТЕБЕ!

Тодор БИКОВ

Алилуйя*, алилуйя, алилуйя! Слава Тебе, Господи, слава Тебе!
Дълго мълчах аз, търпях и се сдържах, но сега ще викам като родилка:
– Назря времето, Господи, и разкъса душите ни! Роди се, както възкреси тридневно усопшия Лазар, погребан в мрачната пещера и сърцето! Със сълзи Те умиваме, Господи, плътта ни е Твоят повой, Сине Божи. От Бога Ти се роди и от рóда в род в нас Си. И ние в Теб сме, Христе наш.
А когато неверник попита как родихме Единородния, Който предвечно е роден, бездруго ще отвърнем:
– Господ Иисус Христос докосна сърцата ни и Дух Светий с Живот ни осени. Бръкнете с показалец в раната между ребрата Христови, откъдето тèче кръв и вода, и самият пръст ще покаже Пътя, по който се родихме с нашия Спасител, в нашето безсмъртие. И ще се уверите, че „Иисус е Христос, Син Божий” и „Син Человечески”, а „всякой дух, който не изповядва, че в плът е дошъл Иисус Христос, не е от Бога: това е духът на антихриста” – синът на погибелта!
Алилуйя, алилуйя, алилуйя! Слава Тебе, Господи, слава Тебе!
Дълго мълчах аз, търпях и в себе си трупах, но сега ще кънтя като камбана, защото се роди Господа, Бога моего, Който „избави душата ми от смърт, очите ми – от сълзи, и нозете ми – от препъване. Ще ходя пред лицето на Господа в земята на живите”, в царството на Богочовека Иисус Христос.
И ще пея, и ще възгласям, ще възкликвам и ще изговарям тропарната песен: „Богорóдице Дèво, рàдуйся благодàтная Марѝе, Госпóд с тобóю: благословèна ти в женàх и благословèн плóд чрèва твоегó, яко Спàса рóдила èси душ нàших.”
Спасителят се роди. Роди се в света. И в нас самите. Без Рождеството нямаше да има Възкресение и живот благословен – живот вечен.
Затова днес ангелите не шепнат, а с всичко живо пламтят и сияят, и възторжено, и свято прославят: „Слава в вышних Богу, и на земли мир, в человецех блоговоление (трижды)!”
… Слава Тебе, Господи! Слава Тебе!!!
Амин.

Пловдив, Рождество Христово – 25 декември, 2015 г.

–––––––––––––––––––––––
*Алилуйя (евр.) – Хвалете Бога!

Published in: on декември 24, 2015 at 10:32 pm  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://bikov.wordpress.com/2015/12/24/%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%b1%d0%b5-%d0%b3%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%b1%d0%b5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар